Zoeken
Sluit dit zoekvak.
winterkaars maken

creatief met kaarsen

Hoe maak je zelf een winterkaars voor in huis of je tuin

Maak gemakkelijk zelf unieke en geurende kaarsen.

Wie is niet gek op kaarsen en de sfeer en geuren die ze in huis brengen. Zelf  kwam ik er pas kort geleden achter dat het heel gemakkelijk is om zelf kaarsen te maken.

Toen ik overgebleven kaarsstompjes had van de feestdagen en regelmatig leuke kaarsideeën voorbij zag komen op social media, besloot ik aan de slag te gaan. Helaas had ik geen losse lontjes, maar ik waagde het erop dat een dinerkaars op maat gemaakt in het potje ook zou werken, en dat bleek inderdaad perfect te werken. Wanneer je dinerkaarsen smelt, kun je ook de lont hergebruiken.

Mijn eerste project was het vullen van kersthouders voor volgend jaar. Ik heb glitters en geurolie toegevoegd, zodat we daar in december weer van kunnen genieten. Heerlijk!

Voor in de tuin heb ik een winterkaars gemaakt, waarvoor ik materialen uit de tuin gebruikte zoals gedroogde pluim hortensia bloemetjes, kerstboomtakjes, dennenappels, maar ook kaneelstokjes en gedroogde sinaasappel.

Met wat creativiteit maak je dus heel gemakkelijk een bijzondere kaars. Ik ben van plan hier nog veel meer mee te experimenteren, bijvoorbeeld geurkaarsen in allerlei varianten. Dit is ook leuk om cadeau te geven.

Dit blog zal waarschijnlijk nog worden aangevuld met nieuwe kaarsideeën, want zoals ik al zei, heb ik het zelf kaarsen maken nog maar net ontdekt. Online gevonden een DIY  starters set bij Blokker heb je meteen alles wat je nodig hebt om je kaarsen te maken.

Wil je liever zelf kopen ipv. maken? Xenos heeft een groot assortiment kaarsen.

Benodigdheden:

In 7 stappen uitgelegd:

 
  1. Vul de grootste pan met water en plaats de kleinere pan erin. Smelt de kaarsen au bain-marie.

  2. Voeg alle stompjes toe aan de pan en zet het vuur op een zachte stand; het water mag niet koken.

  3. Blijf erbij en roer af en toe; geduld is hierbij ook vereist.

  4. Heb je een dinerkaars over? Snijd deze dan op maat en zet hem met wat gesmolten kaarsvet in je potje vast (kaarsvet als lijm). Je kunt ook kaarsenlonten kopen en deze in je potje bevestigen.

  5. Wil je geurolie gebruiken in je kaars? Voeg deze eenvoudig toe aan je gesmolten kaars. Ook glitters kun je aan het pannetje toevoegen.

  6. Tip: Als je versieringen aan je winterkaars wilt toevoegen, doe dit dan in laagjes. Dit was meteen mijn fout namelijk. Als je niet in laagjes werkt, zal alles door elkaar gaan en kun je wel iets bijwerken met een satéprikker, maar niet te lang, want de kaars stolt snel en wordt dan erg lelijk.

  7. Vul je potje met gesmolten kaarsvet en voeg je versieringen toe, maar alleen langs de randen, want we willen geen fikkende kaars. Als dit eenmaal is uitgehard, voeg dan weer een laag gesmolten kaarsvet toe en ga verder met versieren. Veel plezier met het maken!

Heb je ook een winterkaars  gemaakt? Tag mij dan op instagram in je foto, ik deel je foto in mijn stories.